Betalte ned hele investeringen på 2 år.

Betalte ned hele investeringen på 2 år.

– Vi trodde det ville ta mellom fem og seks år, men investeringskostnadene var lave og løsningen har fungert så godt at det hele faktisk var nedbetalt på under to år, sier teknisk sjef hos West Coast Invest, Arild Kallestad.

West Coast Invest gjennomførte et testprosjekt sammen med Energy Control og Tommy Hagenes for et bygg på ca. 3.000 kvadratmeter som ble oppført tidlig på 2000-tallet.

– Det er med andre ord ikke så gammelt, men det ble bygget på en tid da strømmen nesten var gratis. Energi var derfor noe av det første vi begynte å kikke på da vi kjøpte bygget, sier Kallestad.

Bygget hadde et lite SD-anlegg, men det viste seg likevel at ventilasjonsanlegget i praksis kjørte for mer eller mindre full maskin døgnet rundt.

– Det var så ille at anlegget faktisk slo ut hovedsikringen i bygget fordi det brukte så mye strøm, sier Kallestad.

Først tok han i bruk en enkel tidsstyring på anlegget, som ga et mer stabilt anlegg som ikke slo ut sikringene og et noe lavere energiforbruk. Men Kallestad så et større potensial.

– Jeg tok derfor kontakt med Energy Control og Tommy Hagenes som jeg over lengre tid hadde fulgt med stor interesse, sier Kallestad.

Energy Control kom inn og de ble enige om å montere sensorer, slik at de kunne begynne å hente data fra bygget.

– Vi fant byggets hjerterytme og fikk full kontroll på både temperaturer og strømforbruk, sier Kallestad.

En del av løsningen ble å bytte ut viftemotorene i ventilasjonsanlegget med trykkstyrte motorer.

– Disse kan vi nå styre basert på data fra sensorene. Resultatene er helt fantastiske, sier Kallestad.

Etter tiltakene har energibruken i bygget falt fra 616.000 KWh til 350.000 KWh. Det har gitt en innsparing på 464.000 kroner. Til sammenligning har investeringen vært på 365.000 kroner.

– De tiltakene vi har gjort her har kostet oss 365.000 kroner og da er utbytting av viftemotorer en betydelig del av kostnadene. Skulle vi gjort som rådgiverne anbefaler oss, ville vi endt opp med en total rehabilitering, hvor hele det tekniske anlegget ville blitt byttet ut. Da snakker vi fort en kostnad på mellom 1,5 og 2 millioner kroner. Vi har her altså klart å redusere strømforbruket med over 40 prosent til en brøkdel av prisen, sier Kallestad.

Han forteller at de nå har konkrete planer om å rulle tilsvarende løsninger ut i en rekke andre bygg i sin portefølje.

– På de eldste byggene våre kan det være at vi går for en total rehabilitering, men vi ser på om dette er teknologi som også kan benyttes i slike tilfeller. Uansett så er trådløs sensorbasert styring en del av fremtiden for våre bygg, sier Kallestad.

West Coast Invest er blant Bergens største eiendomsaktører. Selskapets eiendomsportefølje består av både hoteller, butikk- og kontorlokaler og teller til sammen over 280.000 kvadratmeter. Noen av selskapets bygg befinner seg på Kokstad og i et av disse har West Coast Invest nylig kjørt et testprosjekt.


(Artikkel hentet fra Estate Media, Dag-Jørgen Saltnes)


Av: (Artikkel hentet fra Estate Media, Dag-Jørgen Saltnes)
Del